Zorgeloos buitenzwemmen in De Langstraat, behalve op deze plek

DE LANGSTRAAT - Waterbeheerders in de provincie Noord-Brabant hebben op verschillende zwemlocaties onderzoek gedaan naar het PFAS gehalte in oppervlaktewater. Ook in De Langstraat zijn metingen uitgevoerd door waterschappen Brabants Delta en De Dommel. De eerste resultaten zijn positief, maar in Waalwijk is wel sprake van een voorbehoud op één van de twee locaties.

Voordat er wordt ingegaan op de specifieke onderzoeksresultaten, is het belangrijk om te weten wat PFAS eigenlijk is. Volgens het RIVM is PFAS een verzamelnaam en deze staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. Ze zitten in verschillende producten, waaronder smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Door het wijd verbreide gebruik worden ze op veel plekken aangetroffen in grond, grondwater en de waterbodem. Dit is problematisch aangezien PFAS een negatief effect kan hebben op milieu en gezondheid. Ze worden namelijk niet of nauwelijks afgebroken in het milieu en zijn toxisch van aard.

Uit de eerste resultaten van de provincie Noord-Brabant blijkt dat alle plassen geschikt zijn voor zwemmers. Er is weliswaar een kleine hoeveelheid PFAS aangetroffen in de wateren, maar in alle gevallen blijven deze waarden onder de advieswaarden van het RIVM.

Wanneer specifiek wordt gefocust op De Langstraat, is het goede nieuws dat vier van de vijf openbare zwemlocaties uit de test komen met een waterkwaliteit die zich kenmerkt als uitstekend. Dit is het hoogste keurmerk dat word uitgereikt aan zwemplassen en het water is dan ook niet of nauwelijks vervuild door Bacteriën, PFAS of andere soorten vervuiling. Deze eer geldt voor het Blauwe Meer in Loon op Zand, 'T Hoefsven in Waalwijk, de Zandwinplas in Drunen en het Nieuwkuijkse wiel in Nieuwkuijk.

Slechts één openbare zwemlocatie in De Langstraat krijgt niet de volledige drie sterren. Dit betreft het Hof van Capelle in Waalwijk. De waterkwaliteit hier wordt geclassificeerd als goed (twee sterren). In deze waterplas zijn naar verhouding meer bacteriën gevonden dan in de bovengenoemde wateren in De Langstraat. Waarschijnlijk houdt de waarschuwing voor blauwalgen in dit water verband met de grotere hoeveelheid bacteriën. Voor zover bekend zijn er overigens geen verhoogde risico's met PFAS in het Hof van Capelle.

Afbeelding ter illustratie.