Onruststoker moet woning verlaten: “Ze stond gillend aan mijn deur”

WAALWIJK – Een man uit de Bernard Zweersstraat in Waalwijk is door woningcorporatie Casade zijn huis uit gezet na het regelmatig zorgen voor overlast. Na meerdere incidenten, waaronder zichzelf in brandsteken en bedreigingen vond er een rechtszaak plaats. Hierin zijn duidelijke afspraken gemaakt met de man en is besloten dat hij niet terug mag keren naar zijn woning. Voor veel inwoners van de Bernard Zweersstraat is het echter nog steeds niet helemaal afgesloten.

Volgens buurtbewoners begon de overlast al in mei 2023. "Alles begon altijd in de nacht. Ik schrok wakker van lawaai alsof iemand met een hamer op auto's sloeg. Ik zag de politie en ontdekte later dat een man andermans huizen beschadigde en zelfs ramen insloeg", aldus een bewoonster. De situatie verergerde toen de man zichzelf in brand stak en met verbrande benen werd afgevoerd. De vrouw vertelt zelf weinig last te hebben gehad van de man, maar beaamde wel blij te zijn dat hij niet meer terugkwam.

Een andere buurtbewoonster vertelt: "Hij hield het hele complex 's nachts wakker, rond half vier begon hij te gillen en op ramen te slaan." De bewoonster kwam rond april 2023 in het complex wonen, een maand later begon alle onrust in de Bernard Zweersstraat. "Hij bedreigde mensen met een moker en maakte een vuist naar mij toen hij bij mij aanbelde. Hij vertelde dat het complex van hem was en hij mij naar binnen zou slaan, als ik hem niet binnenliet. Na de brand is hij niet meer teruggekeerd, maar ik slaap slecht uit angst dat hij terugkomt. We moesten ons slaapritme op hem aanpassen en heb zelfs dagen gehad dat ik 48 uur niet sliep door al zijn gegil." De vrouw hoopt dat de rust snel weder zal keren, maar is ondanks de uitspraak van de rechter nog niet helemaal gerust. " Voor nu is het nog lastig af te sluiten."

Ook een buurman had veel last van de situatie: "Hij belde regelmatig aan om te zeggen dat hij ging klussen aan zijn huis en leek in eerste instantie een nette jongen. Tot hij ineens naar me toe kwam om te vertellen dat er bij hem was ingebroken en hij mij vroeg om uit te kijken of ik iets geks zag, wat ik natuurlijk zou doen." Toen het drie dagen later nog een keer gebeurde werd de buurman toch achterdochtig, al helemaal toen er ineens ramen van buurtbewoners werden ingeslagen. "Hij kwam naar me toe en deed alsof hij het niet was, maar het gebeurde steeds vaker. Ik wist het zeker nadat ik hem geboeid door de politie aantrof en hij mij als alibi wilde gebruiken", vertelt hij. De man zorgde steeds vaker voor incidenten in de straat. "Mijn vrouw was bang en ik moest vaker eerder van werk naar huis komen", aldus een buurman. De man bedreigde zelfs scholieren met een koevoet en reed 's nachts rond op zijn scootmobiel. Iets wat alle inwoners wakker hield. Bewoners werd verteld dat de man een psychose had, dit gelooft de buurman echter niet helemaal. "Die jongen weet heel goed wat hij doet. Tegen mij deed hij altijd erg netjes, hij kiest echt zijn slachtoffers uit. Een avond stond de vriendin van de man opeens voor mijn deur, met een bloedende wond in haar hand van een mes, waarmee de man haar wilde steken", aldus de buurman. De vriendin van de onruststoker had het net met hem uitgemaakt, waarna de man agressief was geworden. "Ze stond gillend aan mijn deur schreeuwend om hulp", vertelt de buurman.

De buurtbewoners belden dagelijks met verhuurder Casade en stuurden talloze e-mails. De buurman nam zelfs contact met de gemeente op. Uiteindelijk besloot de rechter dat de man niet meer terug mocht keren naar zijn woning. Volgens een van de buurtbewoners won Casade de rechtszaak en de man werd definitief uit zijn huis gezet. "Als er maar een kans is dat hij terugkomt, staat de hele straat op stelten", vertelt de buurman. "Maar voor nu is er eindelijk rust in de Bernard Zweersstraat."