Gemeente Waalwijk onthult strakke planning op Dodenherdenking

WAALWIJK/SPRANG-CAPELLE/WASPIK - De gemeente Waalwijk heeft de planning op Dodenherdenking bekendgemaakt. In alle drie de plaatsen in de gemeente, wordt er een strakke planning gehanteerd.

Waalwijk
In Waalwijk worden de oorlogshelden herdacht voor het monument aan de Burgemeester Moonenlaan. Vanaf 19.45 uur zijn mensen welkom. Om 19.51 uur stipt wordt het dodenappel voorgelezen, door Frans Simon. Om 19.58 uur zal burgemeester Sacha Ausems een kranslegging verrichten. Een minuut later wordt de taptoe gespeeld. Om 20.00 uur stipt is logischerwijs twee minuten stilte. Vanaf dan is het programma in Waalwijk het drukst. Zo wordt er nog een toespraak gedaan door de burgemeester, leest stadsdichtster Romy van Dongen iets voor, wordt er gezongen door de Oekraïense Anastasiia en als afsluiting is er de kranslegging en defilé van de inwoners. Defilé is een ander woord voor optocht.

Waspik 
De avond in Waspik begint eerder dan in Waalwijk. Om 18.50 uur is de samenkomst in de hervormde kerk in Waspik. Vanaf 19.00 uur gaat het programma van start. Wethouder Dilek-Odabasi zal een toespraak houden. Om 19.45 uur begint de stille tocht. De aanwezige wethouder zal in Waspik de krans leggen. Om 19.58 uur is het signaal van de taptoe. Om 20.00 uur de twee minuten stilte, het Wilhelmus en aan het eind kunnen ook in Waspik de mensen kransen leggen.

Sprang-Capelle 
Ook in Sprang-Capelle gaat de avond om 18.50 uur van start. Om 19.45 uur zal in 'Sprang' de stille tocht van start gaan. De krans in Sprang wordt gelegd door wethouder Ad de Jong. Net als in Waalwijk en Waspik zal om 19.58 uur het signaal van de taptoe zijn. De twee minuten stilte spreken voor zich. In Sprang-Capelle worden de gesneuvelden in de oorlog op twee plaatsen herdacht. Ook bij het oorlogsmonument Kapelsche Veer worden de soldaten herdacht. Daar zal wethouder Sheila Schuijffel aanwezig zijn en een speech geven.

Afgesloten wegen 
Tijdens de herdenking zijn er een aantal wegen afgesloten. Zo wordt in Sprang-Capelle de Tilburgseweg afgesloten en staan er dranghekken voorin de Kerkstraat. In Waalwijk is de Burgemeester van de Moolenstraat dicht. Dit geldt vanaf de Mr. Coothstraat tot aan de Kerkstraat. Ook zijn de zijstraten dicht. In Waspik is alleen de Raadhuisstraat dicht.