Nederlands Elftal oefent tegen Schotten en Duitsers

DE LANGSTRAAT - Het Nederlands Elftal komt voor het eerst sinds november weer in actie. In aanloop naar het Europees Kampioenschap aankomende zomer oefent de formatie van bondscoach Ronald Koeman tegen twee landen: Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). Wat kunnen we verwachten? En wat voor opties heeft Koeman?

Keepers
Traditiegetrouw gaf Koeman in zijn persconferentie weinig prijs over de opstelling van zijn elftal tegen de Schotten. Wel kon hij de journalisten vertellen wie tegen welk land het doel verdedigt. Mark Flekken (Brentford) neemt de honneurs waar tegen Schotland en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) mag aantreden tegen Duitsland. Dat suggereert dat Verbruggen op pole position ligt voor de functie van eerste doelman op het EK, gezien het feit dat Duitsland een grotere wedstrijd is dan Schotland. Maar ook Flekken krijgt dus de kans om het tegendeel te bewijzen. De strijd lijkt dus - op dit moment - sowieso tussen Flekken en Verbuggen te gaan.

De opties 
Koeman kan in de komende twee wedstrijden uit een hoop smaken kiezen. Achterin is het giswerk wie er wel en niet zal starten, buiten captain Virgil van Dijk dan. Zo heeft Koeman de keus uit onder andere Mathijs de Ligt, Lutsharel Geertruida en Nathan Ake voor de positie naast Van Dijk. De rechtsachter positie is misschien wel het best bezet, met Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong als optie. Eerstgenoemde heeft zijn waarde bewezen voor Inter Milan en laatstgenoemde beleeft een sprookjesseizoen met Bayer Leverkusen. Frimpong zelf leverde al ruim twintig goals en assists af, en dat als back. Keuze genoeg voor de 61-jarige oefenmeester.

Ook op het middenveld heeft Koeman een hoop smaken om uit te kiezen. De positie van Frenkie de Jong lijkt normaal gesproken zeker op het EK, maar wie daar omheen spelen is een raadsel. Die spelers kunnen zich met de huidige blessure van de Barcelona-middenvelder bewijzen. De bondscoach kan bijvoorbeeld kiezen voor meer controle met of Jerdy Schouten ,Mats Wieffer of Marten de Roon. Hij kan kiezen voor nog een 'acht', in de personen van Joey Veerman, Teun Koopmeiners en Tijani Reinders. Ook zal er zeer waarschijnlijk een aanvallend ingestelde middenvelder rondzwerven op het middenveld. Daar beschikt Koeman natuurlijk over Xavi Simons, de speler die momenteel een immense groei doormaakt in de Bundesliga. Hij kan overigens ook op de flanken voorin. Ook heeft de oud trainer van PSV, Feyenoord en Ajax oude bekende Wijnaldum er weer bijgehaald. Hij voetbalt momenteel in Saudi-Arabië en doet het volgens Koeman goed genoeg om in aanmerking te komen voor het Nederland Elftal.

Het zorgenkindje van het Nederlands Elftal ligt al jaren voorin. Sinds het stoppen van onder andere Robin van Persie en Arjen Robben, is er eigenlijk nooit echt een aanvaller van dat kaliber opgestaan. Memphis Depay is de enige die daarvan in de buurt komt. De Atletico-aanvaller is een aantal goals verwijderd van de positie van all-time topscorer van het Nederlands Elftal. Ook hij is vanzelfsprekend van de partij tegen de Schotten en Duitsers. Op de linksbuiten positie zal waarschijnlijk Cody Gakpo sowieso een keer starten. Datzelfde geldt voor Donyell Malen aan de rechterkant. Malen verkeert de laatste tijd in uitstekende vorm bij zijn club Borussia Dortmund, waar Gakpo het moeilijker heeft in Liverpool. Voor de spitspositie heeft Koeman naast Memphis alleen Weghorst nog als alternatief, na de afmelding van Brian Brobbey.

De tegenstanders 
De tegenstanders zullen competitief zijn. Dat behoeft wat betreft de Duitsers geen extra uitleg, maar de Schotten zijn wellicht wat minder bekend. Daar kennen ze een opvallende doelpuntenmaker: Scott McTominay. Hij is in de basis een verdedigend ingestelde middenvelder, maar is behoorlijk op schot geweest voor zijn land. De laatste wedstrijden kunnen de Schotten echter geen hoop uit putten, want er werd voor het laatst gewonnen op 8 september van 2023, tegen Cyprus. Oefeninterlands tegen onder andere Frankrijk, Engeland, Georgië, Spanje en Noorwegen gingen allemaal niet gewonnen.

Die slechte vorm kun je ook gerust van de Duitsers zeggen. Van de laatste acht wedstrijden, gingen er slechts twee winnend afgesloten. Dat was tegen de Verenigde Staten en Frankrijk. De Duitsers zitten momenteel in de fase van doorselecteren, en verklaart dus deels de matige vorm. Duitsland oefent verder op 23 maart 2024 tegen Frankrijk, en ontvangt dus Nederland in eigen huis op 26 maart.