HISTORIE

HOE HET ALLEMAAL BEGON...

Stel je voor, de jaren 70 en 80 en maar 4 radiozenders waar je naar kon luisteren: de publieke omroepen Hilversum 1 t/m 4. Een zeer beperkt aanbod dat nog verder versnipperd werd doordat verschillende publieke omroepen van die 4 zenders gebruik moesten maken. Zo kon het gebeuren dat je het ene uur luisterde naar De Muzikale Fruitmand van het christelijke EO en het uur erna naar Wilhelmina Kuttje van de VPRO.

Er ontstonden dan ook snel zogenaamde ‘radiopiraten’. Dat waren radiostations die radioprogramma’s maakten met veel muziek, spelletjes en gezelligheid. Ze werden door de overheid aangemerkt als ‘radiopiraten’ omdat ze geen vergunning hadden om uit te zenden. Immers, alleen de publieke omroepen Hilversum 1 t/m 4 mochten uitzenden. Alles wat de publieke omroepen lieten liggen, werd ingevuld door de radiopiraten. En hoewel het illegaal was en er altijd gevaar was dat zo’n piraat werd opgerold en de medewerkers werden gearresteerd, telde Nederland binnen korte tijd duizenden van dit soort illegale radiozenders. De Radio Controle Dienst, die de taak had om deze piraten het zwijgen op te leggen, had het er maar druk mee.

215083_1329555135501_4367222_n

De RCD bekijkt de inbeslaggenomen studio



Hubèrt Mol in de oude piratenstudio van Maasstad Radio

ONDERTUSSEN IN DE LANGSTRAAT...

Ook in de Langstraat ontstonden in die jaren radiopiraten. De oudste radiopiraat, voor zover bekend, is Radio Spy in Kaatsheuvel, die al uitzond in 1972. In de jaren erna zouden er nog veel volgen. Wie toen naar de radio luisterde, kent de namen van o.a. Radio Action, Radio Alpha maar ook de mateloos populaire Radio Royale en Maasstad Radio. Kerstuitzendingen met prijzenfestivals waren berucht, de telefoonlijnen waren regelmatig overbelast.

Maar aan de illegale radiostations kwam begin jaren 90 een einde, toen de Radio Controle Dienst met nieuwe technieken erg succesvol werd in het oprollen van de zenders. Ook Maasstad Radio moest stoppen, en pogingen om onder een andere naam, Stad Radio Waalwijk, terug te komen waren ook een kort leven beschoren. Maar rond die tijd ontstond ook de mogelijkheid om als legale omroep uit te zenden. Daarom werd in 1989 Stichting Jongerenradio Waalwijk opgericht, en in 1991 Maasstad Omroep Stichting Waalwijk. Deze laatste kreeg in 1993 een vergunning om zelfstandig radio uitzendingen te verzorgen voor de gemeente Waalwijk. De studio werd ingericht, de gemeente stond garant voor een startlening en de burgemeester opende de studio. Daarmee was de eerste legale lokale omroep voor de gemeente Waalwijk een feit. Die omroep heette Maasstad Radio.

DE EERSTE LEGALE LOKALE OMROEP VAN WAALWIJK

In 1995 was Maasstad Radio een van de eerste omroepen die actief was op het internet met een eigen website. Bovendien werd in 1996 gestart met Tekst-TV uitzendingen op het kabelnet van Waalwijk. Later werd ook Teletekst toegevoegd aan het media aanbod. De organisatie werd omgedoopt tot Maasstad Media met Maasstad Radio, Maasstad TV en Maasstad Internet als takken van sport.

Toen in 1997 bij de gemeentelijke herindeling Waalwijk uitgebreid werd met Sprang-Capelle en Waspik kreeg de omroep een groter uitzendgebied. Bovendien werden er steeds meer eigen reportages uit de regio uitgezonden via het TV-kanaal van Maasstad TV.

In 2005 werd bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag ingediend voor een uitzendvergunning in de gemeente Loon op Zand. Na toekenning van deze vergunning ontstond een streekomroep voor beide gemeenten, die in 2006 met uitzendingen begon. In 2007 werd de naam daarom opnieuw gewijzigd in RTV Midden-Brabant. Het TV-kanaal was met de introductie van het digitale kabelnet van Ziggo in heel Midden Brabant te ontvangen op kanaal 42. Ook werd er een tweede radiofrequentie afgegeven voor 107.20 Mhz voor de gemeente Loon op Zand.

Hubèrt Mol en Marcel Gremmé bespreken het format in de nieuwe studio van lokale omroep Maasstad Radio (1993)

 

 

 

 

 

 


Langstraat Media bestaat uit 2 radiozenders en een tv-kanaal. Allen overal in de Langstraat te ontvangen.

DE TOEKOMST VAN MEDIA IN DE LANGSTRAAT 

Maar het medialandschap is continu in beweging en met het oog op een gezonde toekomst moeten lokale omroepen zich omvormen tot streekomroepen voor grotere gebieden die met elkaar verbonden zijn door middel van bijvoorbeeld een cultuurhistorische achtergrond en met minimaal 100.000 inwoners. De streekomroep van Waalwijk en Loon op Zand nam hierop een voorschot door in 2015 de naam te wijzigen in Langstraat Media, met verschillende kanalen op radio en TV, zoals
Langstraat FM, de Info & Hits zender
Langstraat NL, met muziek uit eigen land en nieuws uit eigen regio
Langstraat TV, het nieuws uit uw regio in beeld

Langstraat Nieuws, de overkoepelende regioredactie verzorgt het nieuws voor deze radio en tv kanalen én verspreidt dat lokale en regionale nieuws ook via de website en sociale media zoals Facebook, YouTube en Twitter.

LANGSTRAAT MEDIA ANNO NU

De volgende stap om te groeien naar een volwaardige streekomroep voor de Langstraat werd in 2018 genomen: Langstraat Media werd door de gemeente Dongen representatief verklaard en mocht zich dus voortaan ook omroep voor Dongen noemen! Met een kleine, maar enthousiaste groep Dongenaren werden de programma's aangepast zodat ook deze gemeente voortaan in de nieuwsvoorziening en tv-reportages wordt meegenomen.

Op de valreep van 2023 werd Langstraat Media ook omroep voor de gemeente Heusden! Zo groeide de lokale omroep Maasstad Radio uit tot Langstraat Media: Een volwaardig mediabedrijf met verschillende mediakanalen voor de hele Langstraat.

Bij een groei hoort ook een fatsoenlijke werkomgeving. Het oude pand aan de Grotestraat 409 in Waalwijk werd in januari 2019 ingeruild voor een fraai nieuw pand aan de Prof. Eykmanweg 7C in Waalwijk. Voorzien van alle gemakken en moderne faciliteiten bouwt de omroep hier met ca. 5 professionele krachten en 50 vrijwilligers verder aan een streekomroep voor de hele Langstraat die klaar is voor de toekomst!